fbpx

Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?

Astăzi continuăm cu una din întrebările neliniștitoare pentru pacientele care sunt însărcinate și care se apropie de atât de așteptatul moment al nașterii: „Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?”

În principiu, după ce ați împlinit 38 de săptămâni, nașterea se poate declanșa în orice moment, de aceea e bine să aveți bagajul de spital pregătit. Nașterea poate începe în două feluri: prin apariția contracțiilor uterine dureroase sau prin ruperea membranelor.

🔹Dacă apar contracții uterine dureroase, puteți cronometra intervalul dintre ele și aștepta acasă până când acesta devine de aproximativ 10 minute. Atenție însă, dacă veți naște la un spital care nu este în localitatea dumneavoastră de domiciliu, trebuie să luați în calcul timpul necesar pentru a ajunge la spital. De asemenea, e bine să aveți în vedere că începând cu a doua naștere, lucrurile se pot derula mult mai rapid decât la nașterea anterioară.

🔹În a doua situație, atunci când nașterea începe prin ruperea membranelor (punga apelor), se recomandă să mergeți la spital de îndată, deoarece bebelușul nu mai are învelișul protector de lichid amniotic și pot surveni infecții și alte complicații.

‼️Sângerarea vaginală într-o sarcină la termen nu semnalează întotdeauna o problemă, putând să apară după contactul sexual, după examinarea ginecologică sau pur și simplu prin dilatarea colului. Însă, având în vedere că o sângerare vaginală poate fi și semnul unor complicații, uneori severe, este bine să mergeți la spital imediat dacă constatați o sângerare.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Creșterea riscului cardiovascular la menopauză

În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare.

Citește mai mult... »
PTSD

Tulburarea de stres posttraumatic după naștere (Nașterea traumatică II)

Femeile afectate de PTSD după naștere se simt adesea rușinate de aceste manifestări din cauza discordanței între ceea ce simt ele și ceea ce se așteptau să simtă, sau ceea ce persoanele din jur se așteaptă de la ele să simtă; în consecință, nu cer ajutor, sperând că prezența copilul sau trecerea timpului vor îmbunătăți situația; din păcate, nu se întâmplă așa și lucrurile se pot complica și mai mult prin asocierea depresiei sau a altor tulburări, de aceea este imperios necesar să căutați ajutor.

Citește mai mult... »