fbpx

Sunt simptomele de menopauză doar fizice?

Modificările hormonale din menopauză și premenopauză vă pot afecta nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mintală.

Multe femei suferă în această perioadă de anxietate sau depresie. Alte simptome destul de frecvente sunt:

🔸iritabilitate și furie;

🔸scăderea încrederii și a stimei de sine;

🔸sentimente de tristețe și schimbări de dispoziție;

🔸scăderea puterii de concentrare și a memoriei, senzația de “ceață mintală”;

🔸insomnii, care amplifică toate cele de mai sus.

Dacă resimțiți unele din aceste simptome, trebuie să știți că există soluții pentru a vă face să vă simțiți mai bine și a vă restabili echilibrul vieții. Alegerea unui stil de viață sănătos, unele tratamente și terapiile psihologice fac parte din gama de măsuri care pot da rezultate foarte bune.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Creșterea riscului cardiovascular la menopauză

În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare.

Citește mai mult... »
PTSD

Tulburarea de stres posttraumatic după naștere (Nașterea traumatică II)

Femeile afectate de PTSD după naștere se simt adesea rușinate de aceste manifestări din cauza discordanței între ceea ce simt ele și ceea ce se așteptau să simtă, sau ceea ce persoanele din jur se așteaptă de la ele să simtă; în consecință, nu cer ajutor, sperând că prezența copilul sau trecerea timpului vor îmbunătăți situația; din păcate, nu se întâmplă așa și lucrurile se pot complica și mai mult prin asocierea depresiei sau a altor tulburări, de aceea este imperios necesar să căutați ajutor.

Citește mai mult... »