fbpx

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

Din întrebările pacientelor:

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

În afară de o evaluare ginecologică și un test Papanicolaou, unul din cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti în vederea unei sarcini este să luați acid folic!

Acidul folic (vitamina B9) este esențial în formarea organelor bebelușului chiar în primele stadii, atunci când încă nu știți că sunteți gravidă. Totodată, s-a constatat că alimentația în zilele noastre nu furnizează necesarul de acid folic zilnic al unei femei gravide (care ar fi atins doar dacă am mânca 5-6 mese de legume și fructe pe zi!). Având în vedere că prin suplimentarea acidului folic s-a constatat o scădere semnificativă a malformațiilor inimii și tubului neural (viitorul sistem nervos), s-a emis la nivel internațional recomandarea ca femeile gravide să ia zilnic un supliment de acid folic cel puțin în primul trimestru de sarcină. Mai mult decât atât, pentru a acoperi perioada inițială dinaintea confirmării sarcinii, se recomandă începerea administrării din momentul în care există intenția de a obține o sarcină.

Nu uitați o evaluare generală a stării de sănătate la cabinetul medicului de familie! Dacă există unele probleme, cu siguranță ați dori să știți de ele înainte să rămâneți gravidă. De asemenea, există vaccinuri pe care le puteți face în perioada premergătoare sarcinii, care vă protejează de îmbolnăviri care v-ar putea afecta ulterior atât pe dumneavoastră, cât și bebelușul.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Creșterea riscului cardiovascular la menopauză

În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare.

Citește mai mult... »
PTSD

Tulburarea de stres posttraumatic după naștere (Nașterea traumatică II)

Femeile afectate de PTSD după naștere se simt adesea rușinate de aceste manifestări din cauza discordanței între ceea ce simt ele și ceea ce se așteptau să simtă, sau ceea ce persoanele din jur se așteaptă de la ele să simtă; în consecință, nu cer ajutor, sperând că prezența copilul sau trecerea timpului vor îmbunătăți situația; din păcate, nu se întâmplă așa și lucrurile se pot complica și mai mult prin asocierea depresiei sau a altor tulburări, de aceea este imperios necesar să căutați ajutor.

Citește mai mult... »