fbpx

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși. (În mod bizar, deși oarecum justificat din punct de vedere evolutiv, chiar și femeile din jur par că au uitat propriile experiențe sau minimalizează dificultățile întâmpinate în primele luni după naștere.)

Din păcate, lucrurile nu se petrec întotdeauna conform așteptărilor pe care societatea ni le induce și scopul acestui mini-articol este să transmită femeilor care se confruntă cu probleme legate de sănătatea mintală după naștere (dar nu numai!): 𝗻𝘂 𝘀𝘂𝗻𝘁𝗲𝘁̦𝗶 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗲, 𝗻𝘂 𝘀𝘂𝗻𝘁𝗲𝘁̦𝗶 𝘃𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗻𝗶𝗺𝗶𝗰, 𝗰𝗲𝗿𝗲𝘁̦𝗶 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿!

Până la 8 din 10 femei trec în primele zile după naștere prin intraductibilul “𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗯𝗹𝘂𝗲𝘀”, manifestat prin sentimente de tristețe, plâns aparent fără motiv, oboseală sau iritabilitate, senzația că nu sunt ele însele sau dificultăți de concentrare. Trebuie să știm că aceste manifestări sunt considerate normale, sunt cauzate cel mai probabil de schimbările hormonale bruște care au loc în aceste zile și, cel mai important, trec de la sine. Până aici, nimic îngrijorător, un pic de răbdare și ne vom adapta la noua normalitate cauzată de apariția pe lume a bebelușului.

Totuși, atunci când aceste manifestări persistă mai mult de două săptămâni și se accentuează, putem avea de-a face cu 𝗱𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝗮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗻𝗮𝘁𝗮𝗹𝗮̆, numită și depresie postpartum (sau perinatală, în cazul în care ea a debutat încă din timpul sarcinii). Simptomele acesteia sunt aceleași cu simptomele care apar în depresie la orice persoană: lipsă de energie, lipsă de interes pentru activitățile zilnice, anxietate însoțită uneori de atacuri de panică, sentimente de vinovăție sau de deznădejde, stimă de sine scăzută, manifestată în această perioadă specială prin îndoieli cu privire la capacitatea de a avea grijă de bebeluș, tulburări ale somnului, tulburări ale apetitului (mâncat excesiv sau insuficient). Pot să apară, de asemenea, manifestări psihosomatice ca durerile de cap, amorțeli sau respirație prea rapidă (hiperventilație). Gândurile legate de vătămarea propriei persoane sau a bebelușului sunt și ele caracteristice, reprezentând un semnal de alarmă. 𝗜̂𝗻 𝗰𝗮𝘇 𝗱𝗲 𝗶𝗱𝗲𝗶 𝘀𝘂𝗶𝗰𝗶𝗱𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗱𝗲 𝗴𝗮̂𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝘃𝗮̆𝘁𝗮̆𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗽𝗲𝗹𝗮𝘁̦𝗶 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗶𝗰𝗮̆ 𝗿𝗲𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗻𝘂𝗺𝗮̆𝗿𝘂𝗹 𝘂𝗻𝗶𝗰 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝟭𝟭𝟮 𝘀𝗮𝘂 𝗹𝗮 𝘂𝗻 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂 𝗱𝗲 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗶𝗮𝘁𝗿𝗶𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗲!

Statisticile arată că aproximativ 17% din femeile care au născut dezvoltă depresie postnatală și dacă credeți că suferiți de așa ceva, trebuie să știți că 𝗱𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝗮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗻𝗮𝘁𝗮𝗹𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗶𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗼 𝘁𝘂𝗹𝗯𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝘃𝗮̆ 𝗺𝗮𝗷𝗼𝗿𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝗲𝗿𝗲𝘁̦𝗶 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮̂𝘁 𝗺𝗮𝗶 𝗿𝗲𝗽𝗲𝗱𝗲. Știu că în țara noastră încă persistă stigma legată de ajutorul psihologic sau psihiatric, dar nu este absolut nicio rușine să ceri ajutor pentru o suferință, la fel cum o facem pentru orice altă suferință. De aceea, vă rog, cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el, este un act de curaj și responsabilitate atât față de dumneavoastră cât și față de cei din jur, inclusiv față de copilașul nou-născut.

Acum există și în România o 𝗹𝗶𝗻𝗶𝗲 𝘁𝗲𝗹𝗲𝗳𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮̆ pe care o puteți accesa – este vorba despre o echipă de psihoterapeuți voluntari care răspund la numărul 0374456420 și care vă pot ajuta în situații de criză sau îndruma.

La 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗘𝗹𝘆𝘀𝗲𝗲 sunt, de asemenea, psihologi care se ocupă de tratarea depresiei. Puteți apela cu încredere la 𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗜𝗹𝗶𝗲𝘀̦𝘂, 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝗶𝗮𝗻, care a avut și bunăvoința de a revizui acest text.

Și nu în ultimul rând, 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟲 𝘀𝗮̆𝗽𝘁𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗱𝘂𝗽𝗮̆ 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲 este o bună ocazie să discutați cu ginecologul dumneavoastră nu numai despre aspectele fizice ale recuperării după naștere, ci și despre cele psihologice.

Într-una din zilele următoare o să ne menținem în aceeași zonă pentru a vorbi despre un subiect foarte puțin abordat la noi: trauma psihologică la naștere. Deci, țineți aproape!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Ce înseamnă că am ovar micropolichistic?

Sindromul ovarului micropolichistic este una din cele mai frecvente tulburări ale femeilor de vârstă fertilă și se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni androgeni (hormonii sexuali tipic masculini, reprezentați în principal de testosteron).

Citește mai mult... »