fbpx

Când se operează fibromul uterin?

Fibromul uterin este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗮̆ pe care o întâlnim la femei în perioada reproductivă. Și nu vreau să trec mai departe înainte de a vă aminti că “𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆” înseamnă orice grup de celule crescut anormal dintr-un anumit organ sau țesut. Tumorile pot fi 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗻𝗲𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲) sau 𝗺𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲), prin urmare, “tumoră” nu înseamnă automat cancer. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗮̆. 𝗘𝗹 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿 𝗱𝗲𝗰𝗮̂𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺 𝗱𝗲 𝗿𝗮𝗿 𝘀̦𝗶 𝗻𝗶𝗰𝗶 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗮𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘇𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗮𝗹𝘁𝗲 𝘁𝗶𝗽𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗲.

Fibroamele se dezvoltă din țesutul muscular al uterului sub formă de 𝗻𝗼𝗱𝘂𝗹𝗶, care pot fi situați în apropiere de cavitatea uterului, în grosimea peretelui uterin sau către exteriorul uterului, uneori complet în afara sa, fiind legați de uter doar printr-un pedicul sau picioruș.

Se estimează că la până la 70-80% din femei apare cel puțin un nodul fibromatos în cursul vieții. Marea majoritate a acestor fibroame nu dau niciun simptom și sunt descoperite întâmplător în cursul ecografiilor ginecologice din cadrul consultațiilor de rutină. Doar aproximativ 30% din femei au fibroame simptomatice, iar o intervenție se impune doar atunci când fibroamele dau complicații. Cu alte cuvinte, 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗮𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗲 𝗼𝗽𝗲𝗿𝗲𝗮𝘇𝗮̆.

𝗖𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 pot merge, în principal, în patru direcții:

♦️𝗵𝗲𝗺𝗼𝗿𝗮𝗴𝗶𝗮 – este cel mai frecvent simptom și se consideră o complicație atunci când se asociază cu anemie din cauza pierderii accentuate de sânge; un aspect important de reținut este că hemoragia nu este direct legată de dimensiunea fibromului: există fibroame mici, dar situate în interiorul sau în apropierea cavității uterine care dau hemoragii mari, după cum există și fibroame mari, dar situate la distanță de cavitatea uterină, care pot să nu dea hemoragii deloc;

♦️𝗰𝗼𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 – este ceea ce se întâmplă când fibromul atinge dimensiuni mari sau este poziționat astfel încât ajunge să comprime organele din jur; se poate manifesta ca durere, senzație de presiune, durere la contactul sexual, senzație frecventă sau imperioasă de urinare, constipație;

♦️𝗶𝗻𝗳𝗲𝗿𝘁𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 – este și ea în general legată de proximitatea față de cavitatea uterină sau, în cazuri mai rare, de o compresiune asupra trompelor uterine;

♦️𝗻𝗲𝗰𝗿𝗼𝗯𝗶𝗼𝘇𝗮 – este fenomenul care apare atunci când creșterea fibromului este atât de rapidă încât circulația sangvină la interiorul tumorii nu poate ține pasul, ceea ce are ca rezultat necrozarea (moartea) țesuturilor din interiorul nodulului; aceasta se manifestă cu durere intensă și uneori febră și reprezintă o urgență chirugicală.

Pentru că fibromul este atât de frecvent, voi reveni cu descrierea posibilităților de tratament, care sunt diferite în funcție de vârsta pacientei și tipul complicației, și care nu sunt limitate doar la tratamentul chirurgical. Deci, țineți aproape!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »