fbpx

Când trebuie să vă contactați medicul sau să mergeți urgent la spital în timpul sarcinii

Dacă sunteți 𝗴𝗿𝗮𝘃𝗶𝗱𝗮̆, trebuie 𝘀𝗮̆ 𝘃𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗮𝗰𝘁𝗮𝘁̦𝗶 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝘂𝗹 sau 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗹𝗮 𝘀𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹 în următoarele situații:

♦dacă aveți dureri abdominale persistente, asemănătoare crampelor menstruale, care nu cedează la repaus și NoSpa, sau dureri apărute brusc, de intensitate mare;

♦dacă aveți sângerare vaginală;

♦dacă se rup membranele (constatați scurgere de lichid clar, ca apa, prin vagin, pe care nu o puteți controla);

♦dacă aveți febră peste 38°C;

♦dacă aveți vărsături frecvente sau diaree severă;

♦dacă aveți durere de cap de intensitate mare, amețeli sau tulburări de vedere;

♦dacă aveți tensiunea arterială mai mare de 140/90 mmHg la două măsurători consecutive;

♦dacă aveți usturimi la urinat sau urinare frecventă;

♦dacă vi se pare că bebelușul nu mai mișcă la fel ca înainte, ca frecvență sau ca amplitudine a mișcărilor (când aveți dubii – în mod normal, dacă numărați mișcările seara, în timp ce stați liniștită, ar trebui să numărați minim cinci mișcări într-o oră);

♦dacă constatați o creștere rapidă în greutate, în decurs de doar câteva zile, sau edeme – umflarea mâinilor, picioarelor, feței etc. (umflarea picioarelor este frecventă la gravide, dar ar trebui să dispară de seara până în dimineața următoare);

♦dacă sunteți victimă a violenței domestice sau a unui abuz sexual.

𝗢𝗿𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝘀𝘂𝘀 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗹𝗮 𝗼 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗮 𝘀𝗮𝗿𝗰𝗶𝗻𝗶𝗶 𝗱𝗲𝗰𝗶, 𝗻𝘂 𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗽𝘁𝗮𝘁̦𝗶! Ca în orice urgență medicală, cu cât vă prezentați la medic mai rapid, cu atât șansele de rezolvare sunt mai mari!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »