fbpx

Ce înseamnă că am ovar micropolichistic?

Sindromul ovarului micropolichistic este una din cele mai frecvente tulburări ale femeilor de vârstă fertilă și se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni androgeni (hormonii sexuali tipic masculini, reprezentați în principal de testosteron). În organismul femeii se secretă în mod normal o mică cantitate de testosteron – el este foarte important, de exemplu, pentru menținerea libidoului. Doar că, în sindromul ovarului micropolichistic, ovarul secretă un pic mai mult testosteron decât ar fi normal, ceea ce afectează producția celorlalți hormoni, estrogenii și progesteronul. Urmarea este că ovulația nu mai are loc, sau are loc sporadic, astfel încât ovarul dobândește aspectul caracteristic cu multe-multe chisturi mici, care îl fac să semene cu un fagure de miere, iar infertilitatea este o consecință frecventă. Pe de altă parte, nivelul crescut de testosteron atrage după sine și alte manifestări, cum ar fi acneea sau creșterea excesivă a părului în zone ale corpului în care nu ar trebui să fie – de exemplu pe gât, pe față sau pe linia mediană a corpului (hirsutism). Există însă femei care au un nivel crescut de hormoni androgeni fără a avea aspectul de ovar micropolichistic, după cum există și femei care au aspectul de ovar micropolichistic fără a avea un nivel crescut de hormoni androgeni, iar simptomele sindromului ovarelor micropolichistice pot fluctua în intensitate de-a lungul vieții.

Cauza sindromului ovarelor micropolichistice nu se cunoaște, dar se știe că femeile cu această tulburare au rezistență crescută la insulină. Cum insulina facilitează preluarea glucozei din sânge de către celule, asta duce la acumularea glucozei în sânge (creșterea glicemiei), în timp ce pancreasul, care nu știe ce se întâmplă, reacționează printr-o producție crescută de insulină. Aceasta duce la suprasolicitarea și în timp la epuizarea pancreasului. De aceea, femeile cu ovar micropolichistic sunt mai predispuse în cursul vieții la diabet zaharat de tip II, dar și la obezitate, hipertensiune și alte probleme cardiovasculare și la cancer endometrial (endometrul este mucoasa care tapetează cavitatea uterină). De asemenea, există o predispoziție familială pentru sindromul ovarului micropolichistic, fiind frecvente cazurile în care mai multe membre ale aceleiași familii au această afecțiune, în special atunci când există și o predispoziție la diabet de tip II.

Ce putem face? Tratamentele sunt diferite pentru pacientele care doresc o sarcină față de cele care nu doresc. S-a constatat că un stil de viață sănătos care include exercițiul fizic ameliorează simptomele pentru toate pacientele, dar scăderea în greutate poate face minuni, crescând semnificativ șansele de sarcină la pacientele obeze care își doresc să rămână gravide.

Prin urmare, dacă vă confruntați cu:

🔸menstruații neregulate,

🔸infertilitate,

🔸acnee,

🔸creșterea excesivă a părului,

🔸creștere în greutate,

este o idee bună să faceți un consult ginecologic.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Ce înseamnă că am ovar micropolichistic?

Sindromul ovarului micropolichistic este una din cele mai frecvente tulburări ale femeilor de vârstă fertilă și se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni androgeni (hormonii sexuali tipic masculini, reprezentați în principal de testosteron).

Citește mai mult... »