fbpx

Ce presupune o consultație de ginecologie?

Azi m-am gândit să discutăm despre componentele unei consultații de ginecologie, pentru că am observat că frecvent pacientele sunt nelămurite cu privire la rolul fiecăreia dintre ele. “Nu puteți să îmi faceți doar o ecografie?” sau “Trebuie să fac și test Papanicolaou?” sunt întrebări pe care atât eu, cât și colegii mei, le auzim în fiecare zi. Deci, voi încerca să explic de ce sunt aceste componente necesare, precum și felul în care ele se completează reciproc, oferind în final medicului o imagine de ansamblu – cam ca piesele unui puzzle puse împreună – care să ducă la un diagnostic corect.

🔹Examenul clinic, adică consultul pe masa ginecologică în sine, oferă informații vizuale despre organele genitale externe, vagin și suprafața colului uterin. De asemenea, prin palpare se poate aprecia durerea caracteristică inflamației pe organele genitale interne (uter, trompe uterine și ovare), precum și anumite modificări ale formei, dimensiunilor și consistenței acestora. Dacă însă dorim să avem informații obiective și detaliate despre tot ce se găsește deasupra colului, avem nevoie de ecografie.

🔹Ecografia ne arată organele genitale interne, permițând adesea să depistăm afecțiuni care “scapă” examenului clinic sau să discernem între două sau chiar mai multe boli diferite, dar cu aspect clinic relativ identic. Ceea ce trebuie însă să reținem este că ecografia nu ne oferă informații despre organele genitale externe, vagin și suprafața externă a colului uterin. O leziune a colului uterin sau chiar un cancer incipient de col nu se vede la ecograf, ci doar la examenul clinic. Deci, dacă facem doar ecografie, riscăm să ignorăm o serie de probleme care pot fi prezente, printre care și cel puțin o boală amenințătoare de viață!

🔹Testul Papanicolaou a fost introdus pe scară largă în ginecologie pentru că ne permite depistarea unor leziuni precanceroase sau canceroase ale colului uterin, înainte de apariția oricăror simptome, într-o fază în care acestea sunt absolut tratabile și vindecabile. El se recoltează în cursul examinării clinice și nu presupune niciun disconfort suplimentar pentru pacientă. Dar, și în privința lui este important să știm că informațiile pe care ni le oferă sunt limitate la suprafața externă a colului și, dacă este recoltat corect, la o porțiune a canalului cervical (canalul care străbate colul, făcând cavitatea uterină să comunice cu vaginul). Prin urmare, un test Papanicolau cu rezultat normal nu ne spune nimic despre problemele care pot exista deasupra colului – fibroame uterine, chisturi ovariene, sarcină, sau orice altceva ce ține de corpul uterin, trompe sau ovare.

Iată, deci, că pentru o examinare completă avem nevoie de toate componentele consultului ginecologic: examen clinic (consultația ginecologică propriu-zisă), ecografie și test Papanicolaou. În felul acesta, în majoritatea cazurilor, premisele pentru stabilirea unui diagnostic corect și complet sunt întrunite.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »