fbpx

Consultul stomatologic în timpul sarcinii

„Pot să merg la stomatolog în timpul sarcinii?” – este o altă întrebare pe care o aud foarte des. Este nu doar permis să mergeți la stomatolog când sunteți însărcinată, ci recomandat!

În timpul sarcinii pot surveni mai mulți factori care vă pot afecta sănătatea orală:

🔸gingivita de sarcină, o inflamație a gingiilor care apare în urma modificărilor hormonale din această perioadă, poate progresa către o boală mai severă a gingiilor;

🔸oboseala caracteristică sarcinii poate interfera cu rutina zilnică de îngrijire a dinților (din cauza senzației accentuate de oboseală, mai ales seara, se mai poate întâmpla ca gravidele să „sară” peste spălatul dinților 😉 – bineînțeles, nu cele de față!);

🔸schimbarea obiceiurilor alimentare, grețurile și preferințele alimentare vă pot expune dinții la alimente mai bogate în zaharuri și amidon, care favorizează apariția cariilor;

🔸expunerea repetată a dinților la acidul gastric în cazul vărsăturilor de sarcină poate, de asemenea, să ducă la carii dentare.

Prin urmare, este foarte important să faceți o vizită la stomatolog, nu doar dacă apar probleme, ci și preventiv, mai ales având în vedere că după naștere va urma o perioadă în care atenția vă va fi acaparată de bebeluș și probabil nu veți mai avea timp să o faceți.

Este important, de asemenea, să vă anunțați medicul stomatolog că sunteți gravidă. Anestezia este permisă, la fel și radiografia dentară, cu condiția să se efectueze cu șorț de protecție. Dacă este informat despre sarcină, medicul dumneavoastră stomatolog va putea să vă expună doar cât este strict necesar atât la medicația anestezică, cât și la razele X. În situația în care este necesară administrarea unui antibiotic, există antibiotice care sunt permise în sarcină. Atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil, este preferabil un tratament antibiotic unei infecții care, mai ales pe fondul imunității ușor scăzute din sarcină, se poate extinde rapid!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »