fbpx

Consultul stomatologic în timpul sarcinii

„Pot să merg la stomatolog în timpul sarcinii?” – este o altă întrebare pe care o aud foarte des. Este nu doar permis să mergeți la stomatolog când sunteți însărcinată, ci recomandat!

În timpul sarcinii pot surveni mai mulți factori care vă pot afecta sănătatea orală:

🔸gingivita de sarcină, o inflamație a gingiilor care apare în urma modificărilor hormonale din această perioadă, poate progresa către o boală mai severă a gingiilor;

🔸oboseala caracteristică sarcinii poate interfera cu rutina zilnică de îngrijire a dinților (din cauza senzației accentuate de oboseală, mai ales seara, se mai poate întâmpla ca gravidele să „sară” peste spălatul dinților 😉 – bineînțeles, nu cele de față!);

🔸schimbarea obiceiurilor alimentare, grețurile și preferințele alimentare vă pot expune dinții la alimente mai bogate în zaharuri și amidon, care favorizează apariția cariilor;

🔸expunerea repetată a dinților la acidul gastric în cazul vărsăturilor de sarcină poate, de asemenea, să ducă la carii dentare.

Prin urmare, este foarte important să faceți o vizită la stomatolog, nu doar dacă apar probleme, ci și preventiv, mai ales având în vedere că după naștere va urma o perioadă în care atenția vă va fi acaparată de bebeluș și probabil nu veți mai avea timp să o faceți.

Este important, de asemenea, să vă anunțați medicul stomatolog că sunteți gravidă. Anestezia este permisă, la fel și radiografia dentară, cu condiția să se efectueze cu șorț de protecție. Dacă este informat despre sarcină, medicul dumneavoastră stomatolog va putea să vă expună doar cât este strict necesar atât la medicația anestezică, cât și la razele X. În situația în care este necesară administrarea unui antibiotic, există antibiotice care sunt permise în sarcină. Atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil, este preferabil un tratament antibiotic unei infecții care, mai ales pe fondul imunității ușor scăzute din sarcină, se poate extinde rapid!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Ce înseamnă că am ovar micropolichistic?

Sindromul ovarului micropolichistic este una din cele mai frecvente tulburări ale femeilor de vârstă fertilă și se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni androgeni (hormonii sexuali tipic masculini, reprezentați în principal de testosteron).

Citește mai mult... »