fbpx

Dacă este necesar să o folosiți, trebuie să știți că există două tipuri de contracepție de urgență:

❌așa-numita “pilulă de a 2-a zi”;

❌dispozitivul intrauterin (steriletul) cu cupru.

Asemănări între ele:

🔹ambele trebuie folosite cât mai devreme după contactul sexual neprotejat.

Deosebiri:

🔸în timp ce efectul pilulei de a 2-a zi este temporar, steriletul poate fi lăsat pe loc ca o metodă de contracepție permanentă.

Pilula de-a 2-a zi – este, la rândul ei, de două tipuri:

💊cu levonorgestrel (Postinor-1 sau Escapelle);

💊cu ulipristal acetat (EllaOne).

Asemănări:

🔹ambele tipuri acționează prin inhibarea/întârzierea ovulației;

🔹ambele pot avea ca efecte secundare greață, vărsătură (atenție, dacă vomitați mai devreme de 3 ore de la administrarea comprimatului poate fi necesar să luați un alt comprimat!) și dereglarea menstruației; menstruația următoare poate să apară mai devreme sau mai târziu decât în mod normal sau să fie mai abundentă sau mai puțin abundentă decât în mod normal (dacă întârzie mai mult de 5-7 zile sau este redusă cantitativ, faceți un test de sarcină!);

🔹ambele nu trebuie folosite ca metode de contracepție permanente, ci doar în mod excepțional; utilizarea mai mult de o dată în decursul aceluiași ciclu menstrual (adică în intervalul cuprins între două menstruații) dă de obicei dereglări menstruale și scade eficiența metodei;

🔹ambele tipuri nu sunt 100% sigure – cam 2 din 100 de femeile care le utilizează rămân totuși gravide;

🔹ambele pot fi utilizate și de femeile care au contraindicație la estrogeni (și implicit la pilula contraceptivă combinată pentru contracepție de durată);

🔹ambele nu au efect dacă sunteți deja gravidă și nici nu vă protejează în cazul unui alt contact sexual neprotejat care are loc după ce le-ați luat.

Deosebiri:

🔸Postinor-1 și Escapelle trebuie administrate în primele 3 zile (72 de ore) de la contactul sexual neprotejat;

🔸EllaOne trebuie administrat în primele 5 zile (120 de ore) de la contactul sexual neprotejat;

🔸Postinor-1 este orodispersabil – adică trebuie pus pe limbă și lăsat să se dizolve în gură, fără a fi mestecat, în timp ce Escapelle și EllaOne trebuie înghițite cu apă;

🔸Postinor-1 și Escapelle se pot administra în timpul perioadei de alăptare fără efecte secundare asupra copilului, pe când la EllaOne nu se cunoaște care este efectul în alăptare.

Steriletul cu cupru trebuie inserat în termen de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat și are avantajul că poate constitui o metodă de contracepție permanentă. Inserția este făcută de către medic. Este cea mai sigură metodă de contracepție de urgență – conform studiilor, doar 1% din femeile care o folosesc rămân totuși gravide. Poate fi, de asemenea, utilizat de femeile care alăptează, fără niciun efect advers asupra bebelușului, precum și de către cele care au contraindicație la estrogeni.

De reținut că niciuna din metodele de contracepție de urgență nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Singura metodă de contracepție care asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »