fbpx

Dacă este necesar să o folosiți, trebuie să știți că există două tipuri de contracepție de urgență:

❌așa-numita “pilulă de a 2-a zi”;

❌dispozitivul intrauterin (steriletul) cu cupru.

Asemănări între ele:

🔹ambele trebuie folosite cât mai devreme după contactul sexual neprotejat.

Deosebiri:

🔸în timp ce efectul pilulei de a 2-a zi este temporar, steriletul poate fi lăsat pe loc ca o metodă de contracepție permanentă.

Pilula de-a 2-a zi – este, la rândul ei, de două tipuri:

💊cu levonorgestrel (Postinor-1 sau Escapelle);

💊cu ulipristal acetat (EllaOne).

Asemănări:

🔹ambele tipuri acționează prin inhibarea/întârzierea ovulației;

🔹ambele pot avea ca efecte secundare greață, vărsătură (atenție, dacă vomitați mai devreme de 3 ore de la administrarea comprimatului poate fi necesar să luați un alt comprimat!) și dereglarea menstruației; menstruația următoare poate să apară mai devreme sau mai târziu decât în mod normal sau să fie mai abundentă sau mai puțin abundentă decât în mod normal (dacă întârzie mai mult de 5-7 zile sau este redusă cantitativ, faceți un test de sarcină!);

🔹ambele nu trebuie folosite ca metode de contracepție permanente, ci doar în mod excepțional; utilizarea mai mult de o dată în decursul aceluiași ciclu menstrual (adică în intervalul cuprins între două menstruații) dă de obicei dereglări menstruale și scade eficiența metodei;

🔹ambele tipuri nu sunt 100% sigure – cam 2 din 100 de femeile care le utilizează rămân totuși gravide;

🔹ambele pot fi utilizate și de femeile care au contraindicație la estrogeni (și implicit la pilula contraceptivă combinată pentru contracepție de durată);

🔹ambele nu au efect dacă sunteți deja gravidă și nici nu vă protejează în cazul unui alt contact sexual neprotejat care are loc după ce le-ați luat.

Deosebiri:

🔸Postinor-1 și Escapelle trebuie administrate în primele 3 zile (72 de ore) de la contactul sexual neprotejat;

🔸EllaOne trebuie administrat în primele 5 zile (120 de ore) de la contactul sexual neprotejat;

🔸Postinor-1 este orodispersabil – adică trebuie pus pe limbă și lăsat să se dizolve în gură, fără a fi mestecat, în timp ce Escapelle și EllaOne trebuie înghițite cu apă;

🔸Postinor-1 și Escapelle se pot administra în timpul perioadei de alăptare fără efecte secundare asupra copilului, pe când la EllaOne nu se cunoaște care este efectul în alăptare.

Steriletul cu cupru trebuie inserat în termen de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat și are avantajul că poate constitui o metodă de contracepție permanentă. Inserția este făcută de către medic. Este cea mai sigură metodă de contracepție de urgență – conform studiilor, doar 1% din femeile care o folosesc rămân totuși gravide. Poate fi, de asemenea, utilizat de femeile care alăptează, fără niciun efect advers asupra bebelușului, precum și de către cele care au contraindicație la estrogeni.

De reținut că niciuna din metodele de contracepție de urgență nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Singura metodă de contracepție care asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Ce înseamnă că am ovar micropolichistic?

Sindromul ovarului micropolichistic este una din cele mai frecvente tulburări ale femeilor de vârstă fertilă și se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni androgeni (hormonii sexuali tipic masculini, reprezentați în principal de testosteron).

Citește mai mult... »