La mulți ani și bine v-am regăsit! Că tot e vremea “rezoluțiilor”, astăzi m-am gândit să vorbim despre riscul cardiovascular la menopauză și despre ce putem face pentru a preveni creșterea lui.
În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare. Principalele exemple sunt 𝗶𝗻𝗳𝗮𝗿𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗺𝗶𝗼𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗰 𝗮𝗰𝘂𝘁, în care artera înfundată duce sânge către mușchiul inimii, și 𝗮𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗲𝗿𝗲𝗯𝗿𝗮𝗹 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰, în care artera înfundată duce sânge către o porțiune din creier. Prin urmare, când vorbim despre risc cardiovascular crescut ne referim în principal la aceste două tipuri de evenimente, care sunt amândouă amenințătoare de viață.
Este cunoscut faptul că 𝗲𝘀𝘁𝗿𝗼𝗴𝗲𝗻𝗶𝗶, hormonii secretați de ovare, au și un rol protector cardiovascular. În consecință, la menopauză, când acești hormoni scad, această protecție dispare și riscul cardiovascular crește. S-a constatat că această creștere este mai accentuată:
la femeile care intră la menopauză mai devreme;
la femeile care au bufeuri și transpirații nocturne;
la femeile care au depresie în menopauză.
De asemenea, menopauza se însoțește frecvent de apariția 𝘀𝗶𝗻𝗱𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗯𝗼𝗹𝗶𝗰, asociat și el cu un risc cardiovascular crescut. Sindromul metabolic este caracterizat de cel puțin trei din următoarele cinci elemente:
obezitate abdominală;
trigliceride crescute;
HDL colesterol (colesterolul “bun”) scăzut;
creșterea tensiunii arteriale;
creșterea glicemiei.
𝗖𝘂𝗺 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗿𝗶𝘀𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿? Bineînțeles, prin acele măsuri enervant de simple în teorie, dar care necesită multă disciplină pentru a fi puse în practică, în special la persoanele care nu au practicat acest stil de viață nici înainte de menopauză:
dietă sănătoasă;
exercițiu fizic;
renunțarea la fumat;
somn suficient;
și prin acestea menținerea unei greutăți corporale optime, controlarea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului și a glicemiei.
Ce ziceți, e greu? Ușor nu e, cu siguranță, dar până la urmă totul depinde de noi și micile modificări pe care le putem face în viața de zi cu zi se adună și contează enorm. Deci, vă doresc ca în 2024 să vă stabiliți intenții care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate și să puneți în practică cât se poate de multe dintre ele!