fbpx

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

𝗖𝘂𝗺 𝗻𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮̆𝗺 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗹𝘂𝗮 𝗼 𝗱𝗲𝗰𝗶𝘇𝗶𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

În limba română acronimul se poate adapta foarte bine la 𝗕𝗥𝗔𝗡𝗔, și o să explic în continuare ce semnifică fiecare din litere. O să vedeți că nu e deloc ceva complicat.

❓𝗕 – 𝗕𝗘𝗡𝗘𝗙𝗜𝗖𝗜𝗜: care sunt beneficiile acestei intervenții?

❓𝗥 – 𝗥𝗜𝗦𝗖𝗨𝗥𝗜: care sunt riscurile acestei intervenții?

❓𝗔 – 𝗔𝗟𝗧𝗘𝗥𝗡𝗔𝗧𝗜𝗩𝗘: există alternative și dacă da, care sunt acestea?

❓𝗡 – 𝗡𝗜𝗠𝗜𝗖: ce se întâmplă dacă nu fac nimic?

❓𝗔 – 𝗔𝗖𝗨𝗠: este necesar să fac această intervenție acum/ în ce interval de timp trebuie făcută intervenția?

Având în minte acest algoritm, puteți adresa medicului întrebările potrivite dacă aveți nelămuriri sau trebuie să luați o decizie importantă legată de o investigație, un tratament, o cale de naștere sau o intervenție la naștere, sau o intervenție chirurgicală. Este o modalitate simplă de a vă ordona gândurile și de a reține elementele importante, astfel încât să nu plecați din cabinet cu aspecte neclare sau cu întrebări pe care ați uitat să le puneți.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Creșterea riscului cardiovascular la menopauză

În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare.

Citește mai mult... »
PTSD

Tulburarea de stres posttraumatic după naștere (Nașterea traumatică II)

Femeile afectate de PTSD după naștere se simt adesea rușinate de aceste manifestări din cauza discordanței între ceea ce simt ele și ceea ce se așteptau să simtă, sau ceea ce persoanele din jur se așteaptă de la ele să simtă; în consecință, nu cer ajutor, sperând că prezența copilul sau trecerea timpului vor îmbunătăți situația; din păcate, nu se întâmplă așa și lucrurile se pot complica și mai mult prin asocierea depresiei sau a altor tulburări, de aceea este imperios necesar să căutați ajutor.

Citește mai mult... »