fbpx

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

𝗖𝘂𝗺 𝗻𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮̆𝗺 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗹𝘂𝗮 𝗼 𝗱𝗲𝗰𝗶𝘇𝗶𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

În limba română acronimul se poate adapta foarte bine la 𝗕𝗥𝗔𝗡𝗔, și o să explic în continuare ce semnifică fiecare din litere. O să vedeți că nu e deloc ceva complicat.

❓𝗕 – 𝗕𝗘𝗡𝗘𝗙𝗜𝗖𝗜𝗜: care sunt beneficiile acestei intervenții?

❓𝗥 – 𝗥𝗜𝗦𝗖𝗨𝗥𝗜: care sunt riscurile acestei intervenții?

❓𝗔 – 𝗔𝗟𝗧𝗘𝗥𝗡𝗔𝗧𝗜𝗩𝗘: există alternative și dacă da, care sunt acestea?

❓𝗡 – 𝗡𝗜𝗠𝗜𝗖: ce se întâmplă dacă nu fac nimic?

❓𝗔 – 𝗔𝗖𝗨𝗠: este necesar să fac această intervenție acum/ în ce interval de timp trebuie făcută intervenția?

Având în minte acest algoritm, puteți adresa medicului întrebările potrivite dacă aveți nelămuriri sau trebuie să luați o decizie importantă legată de o investigație, un tratament, o cale de naștere sau o intervenție la naștere, sau o intervenție chirurgicală. Este o modalitate simplă de a vă ordona gândurile și de a reține elementele importante, astfel încât să nu plecați din cabinet cu aspecte neclare sau cu întrebări pe care ați uitat să le puneți.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »