fbpx

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

Din întrebările pacientelor:

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

În afară de o evaluare ginecologică și un test Papanicolaou, unul din cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti în vederea unei sarcini este să luați acid folic!

Acidul folic (vitamina B9) este esențial în formarea organelor bebelușului chiar în primele stadii, atunci când încă nu știți că sunteți gravidă. Totodată, s-a constatat că alimentația în zilele noastre nu furnizează necesarul de acid folic zilnic al unei femei gravide (care ar fi atins doar dacă am mânca 5-6 mese de legume și fructe pe zi!). Având în vedere că prin suplimentarea acidului folic s-a constatat o scădere semnificativă a malformațiilor inimii și tubului neural (viitorul sistem nervos), s-a emis la nivel internațional recomandarea ca femeile gravide să ia zilnic un supliment de acid folic cel puțin în primul trimestru de sarcină. Mai mult decât atât, pentru a acoperi perioada inițială dinaintea confirmării sarcinii, se recomandă începerea administrării din momentul în care există intenția de a obține o sarcină.

Nu uitați o evaluare generală a stării de sănătate la cabinetul medicului de familie! Dacă există unele probleme, cu siguranță ați dori să știți de ele înainte să rămâneți gravidă. De asemenea, există vaccinuri pe care le puteți face în perioada premergătoare sarcinii, care vă protejează de îmbolnăviri care v-ar putea afecta ulterior atât pe dumneavoastră, cât și bebelușul.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »