fbpx

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

Din întrebările pacientelor:

Cum pot să mă pregătesc pentru o sarcină?

În afară de o evaluare ginecologică și un test Papanicolaou, unul din cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti în vederea unei sarcini este să luați acid folic!

Acidul folic (vitamina B9) este esențial în formarea organelor bebelușului chiar în primele stadii, atunci când încă nu știți că sunteți gravidă. Totodată, s-a constatat că alimentația în zilele noastre nu furnizează necesarul de acid folic zilnic al unei femei gravide (care ar fi atins doar dacă am mânca 5-6 mese de legume și fructe pe zi!). Având în vedere că prin suplimentarea acidului folic s-a constatat o scădere semnificativă a malformațiilor inimii și tubului neural (viitorul sistem nervos), s-a emis la nivel internațional recomandarea ca femeile gravide să ia zilnic un supliment de acid folic cel puțin în primul trimestru de sarcină. Mai mult decât atât, pentru a acoperi perioada inițială dinaintea confirmării sarcinii, se recomandă începerea administrării din momentul în care există intenția de a obține o sarcină.

Nu uitați o evaluare generală a stării de sănătate la cabinetul medicului de familie! Dacă există unele probleme, cu siguranță ați dori să știți de ele înainte să rămâneți gravidă. De asemenea, există vaccinuri pe care le puteți face în perioada premergătoare sarcinii, care vă protejează de îmbolnăviri care v-ar putea afecta ulterior atât pe dumneavoastră, cât și bebelușul.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Model uter cu boli ginecologice

Când se operează fibromul uterin?

Fibromul uterin este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗮̆ pe care o întâlnim la femei în perioada reproductivă. Și nu vreau să trec mai departe înainte de a vă aminti că “𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆” înseamnă orice grup de celule crescut anormal dintr-un anumit organ sau țesut. Tumorile pot fi 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗻𝗲𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲) sau 𝗺𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲), prin urmare, “tumoră” nu înseamnă automat cancer. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗮̆.

Citește mai mult... »
femeie care trebuie sa ia o decizie medicala

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

Citește mai mult... »