fbpx

Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?

Astăzi continuăm cu una din întrebările neliniștitoare pentru pacientele care sunt însărcinate și care se apropie de atât de așteptatul moment al nașterii: „Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?”

În principiu, după ce ați împlinit 38 de săptămâni, nașterea se poate declanșa în orice moment, de aceea e bine să aveți bagajul de spital pregătit. Nașterea poate începe în două feluri: prin apariția contracțiilor uterine dureroase sau prin ruperea membranelor.

🔹Dacă apar contracții uterine dureroase, puteți cronometra intervalul dintre ele și aștepta acasă până când acesta devine de aproximativ 10 minute. Atenție însă, dacă veți naște la un spital care nu este în localitatea dumneavoastră de domiciliu, trebuie să luați în calcul timpul necesar pentru a ajunge la spital. De asemenea, e bine să aveți în vedere că începând cu a doua naștere, lucrurile se pot derula mult mai rapid decât la nașterea anterioară.

🔹În a doua situație, atunci când nașterea începe prin ruperea membranelor (punga apelor), se recomandă să mergeți la spital de îndată, deoarece bebelușul nu mai are învelișul protector de lichid amniotic și pot surveni infecții și alte complicații.

‼️Sângerarea vaginală într-o sarcină la termen nu semnalează întotdeauna o problemă, putând să apară după contactul sexual, după examinarea ginecologică sau pur și simplu prin dilatarea colului. Însă, având în vedere că o sângerare vaginală poate fi și semnul unor complicații, uneori severe, este bine să mergeți la spital imediat dacă constatați o sângerare.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Nastere traumatica

Nașterea traumatică (I)

𝗡𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ e un subiect destul de puțin abordat atât în mediul de specialitate al obstetricii, cât și în cadrul social mai larg. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, conceptul de naștere traumatică este oarecum limitat la nașterea naturală și se referă la nașterile lungi și dificile, la cele cu complicații, sau la cele terminate cu intervenții speciale, cum ar fi aplicarea de ventuză sau forceps. Mai recent însă, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗻𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶𝗮, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică după naștere.

Citește mai mult... »
Femeie tanara cu depresie postpartum

Baby blues și depresia postnatală

În societatea noastră, sarcina și nașterea unui copil sunt privite ca evenimente deosebit de fericite, iar așteptările celor din jur de la femeile care tocmai au născut sunt pe măsură. Proaspăta mămică trebuie să fie copleșită de bucuria de a fi dat naștere unui prunc și orice alte manifestări sunt automat „taxate” nu numai de către anturaj, dar și de către ea însăși.

Citește mai mult... »
femeie gravida cu insomnie

Ce fac dacă sunt însărcinată și nu pot dormi?

După cum știm cu toții, 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 este o componentă esențială a vieții noastre, influențând toate procesele care au loc în corpul uman. De un somn bun depinde felul în care funcționăm din punct de vedere fizic și mintal, dar și eficiența sistemului nostru imunitar, capacitatea de vindecare, metabolismul și riscul de boli cronice.

Citește mai mult... »