fbpx

Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?

Astăzi continuăm cu una din întrebările neliniștitoare pentru pacientele care sunt însărcinate și care se apropie de atât de așteptatul moment al nașterii: „Cum știu când trebuie să merg la spital pentru naștere?”

În principiu, după ce ați împlinit 38 de săptămâni, nașterea se poate declanșa în orice moment, de aceea e bine să aveți bagajul de spital pregătit. Nașterea poate începe în două feluri: prin apariția contracțiilor uterine dureroase sau prin ruperea membranelor.

🔹Dacă apar contracții uterine dureroase, puteți cronometra intervalul dintre ele și aștepta acasă până când acesta devine de aproximativ 10 minute. Atenție însă, dacă veți naște la un spital care nu este în localitatea dumneavoastră de domiciliu, trebuie să luați în calcul timpul necesar pentru a ajunge la spital. De asemenea, e bine să aveți în vedere că începând cu a doua naștere, lucrurile se pot derula mult mai rapid decât la nașterea anterioară.

🔹În a doua situație, atunci când nașterea începe prin ruperea membranelor (punga apelor), se recomandă să mergeți la spital de îndată, deoarece bebelușul nu mai are învelișul protector de lichid amniotic și pot surveni infecții și alte complicații.

‼️Sângerarea vaginală într-o sarcină la termen nu semnalează întotdeauna o problemă, putând să apară după contactul sexual, după examinarea ginecologică sau pur și simplu prin dilatarea colului. Însă, având în vedere că o sângerare vaginală poate fi și semnul unor complicații, uneori severe, este bine să mergeți la spital imediat dacă constatați o sângerare.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Model uter cu boli ginecologice

Când se operează fibromul uterin?

Fibromul uterin este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗮̆ pe care o întâlnim la femei în perioada reproductivă. Și nu vreau să trec mai departe înainte de a vă aminti că “𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆” înseamnă orice grup de celule crescut anormal dintr-un anumit organ sau țesut. Tumorile pot fi 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗻𝗲𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲) sau 𝗺𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲), prin urmare, “tumoră” nu înseamnă automat cancer. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗮̆.

Citește mai mult... »
femeie care trebuie sa ia o decizie medicala

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

Citește mai mult... »