fbpx

Infecțiile urinare repetate – legate de menopauză/premenopauză?

„De când sunt la premenopauză/menopauză am infecții urinare frecvente – ar putea fi o legătură?”

Răspunsul este da, cu siguranță. Pentru o lungă perioadă de vreme, medicii s-au concentrat separat pe tratarea infecțiilor urinare și a manifestărilor atrofiei vulvovaginale care apare la menopauză (tradusă prin senzația de uscăciune și disconfort vaginal, mâncărime/arsură/iritație, durere la contactul sexual). Mai recent s-a făcut legătura între aceste probleme, iar autoritățile în domeniu au propus chiar schimbarea terminologiei medicale din “atrofie vulvovaginală” în “sindrom genitourinar de menopauză”, tocmai pentru a accentua cauza comună a acestor simptome.

Aparatul genital și cel urinar se dezvoltă, în perioada embrionară, din aceleași structuri, iar partea inferioară a vezicii urinare și uretra (canalul prin care se elimină urina din vezică) au receptori pentru estrogeni (hormonii sexuali feminini), ceea ce înseamnă că ele sunt influențate în mod semnificativ de acești hormoni. Femeile sunt în general mai predispuse la infecții urinare decât bărbații prin conformația anatomică a uretrei, care e mult mai scurtă. Înainte de menopauză însă, ele sunt protejate de estrogeni, care au un puternic rol antiinflamator. La premenopauză/menopauză, odată cu scăderea sau dispariția acestor hormoni, efectul protector dispare, făcând aparatul urinar mult mai vulnerabil la infecții. Totodată, scăderea estrogenilor are ca urmare și slăbirea mușchilor din partea inferioară a pelvisului, ceea ce poate duce la prolaps (“căderea” organelor) și incontinență urinară.

De aceea, tratarea în paralel a cauzei tuturor acestor probleme – deficitul de estrogeni – este un demers logic, care duce la rezultate mult mai bune și de durată ale tratamentelor specifice fiecărei probleme în parte.

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Model uter cu boli ginecologice

Când se operează fibromul uterin?

Fibromul uterin este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗮̆ pe care o întâlnim la femei în perioada reproductivă. Și nu vreau să trec mai departe înainte de a vă aminti că “𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆” înseamnă orice grup de celule crescut anormal dintr-un anumit organ sau țesut. Tumorile pot fi 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗻𝗲𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲) sau 𝗺𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲), prin urmare, “tumoră” nu înseamnă automat cancer. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗮̆.

Citește mai mult... »
femeie care trebuie sa ia o decizie medicala

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

Citește mai mult... »