fbpx

Să mă vaccinez împotriva HPV?

Din întrebările pacientelor:

„Să mă vaccinez împotriva HPV?”

Tuturor pacientelor care nu au contraindicații le răspund întotdeauna și fără ezitare: DA!

Suntem pe primul loc în Europa la cancerul de col uterin, unul din cele mai ușor de depistat tipuri de cancer, unul din puținele care se pot depista în faza în care se pot trata. Mai mult decât atât, mortalitatea prin cancer de col uterin e de 4 (patru!) ori mai mare în România decât media Uniunii Europene! Iar acestea sunt doar cifre seci, departe de a reda suferința imensă prin care trec femeile care sunt afectate de această boală și familiile lor.

În timpul pandemiei, am auzit oameni întrebând: “Dar (dacă sunt așa deștepți) de ce nu au făcut un vaccin și pentru cancer?” Ei bine, au făcut, doar că noi ne-am întors cu spatele. Din păcate, în România campania inițială de vaccinare din 2008 a fost un eșec răsunător. Rezultatul e cel pe care vi l-am descris mai sus, în timp ce în țările care au implementat vaccinarea la fetițe încă de atunci, cancerul de col uterin a scăzut cu 70-90%!

În lume s-au administrat până în prezent peste 200 de milioane de doze, în peste 130 de țări. Efectele adverse sunt comparabile cu ale vaccinului antitetanic, acela pe care îl facem toți fără să stăm pe gânduri dacă ne zgâriem sau ne înțepăm într-un cui. E păcat să nu profităm de această șansă, mai ales în condițiile în care vaccinarea e acum gratuită atât la fete cât și la băieți între 11 și 18 ani. În plus, s-a extins indicația de administrare la femeile între 19 și 45 de ani și se pare că din decembrie se va putea elibera vaccinul, și pentru această grupă de vârstă, compensat 50%.

În concluzie, vă recomand din toată inima vaccinarea împotriva HPV, atât pentru dumneavoastră cât și pentru copiii dumneavoastră!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Creșterea riscului cardiovascular la menopauză

În primul rând, ce înseamnă 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁? Riscul cardiovascular crescut se referă în principal la riscul pe care o persoană îl are pentru a suferi un accident ischemic. 𝗔𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 înseamnă că o arteră se înfundă, așadar, sângele nu mai poate trece de obstacolul de pe artera respectivă și atunci acea porțiune de organ care era alimentată de artera respectivă nu mai poate primi oxigen și se necrozează – adică moare.

Citește mai mult... »
PTSD

Tulburarea de stres posttraumatic după naștere (Nașterea traumatică II)

Femeile afectate de PTSD după naștere se simt adesea rușinate de aceste manifestări din cauza discordanței între ceea ce simt ele și ceea ce se așteptau să simtă, sau ceea ce persoanele din jur se așteaptă de la ele să simtă; în consecință, nu cer ajutor, sperând că prezența copilul sau trecerea timpului vor îmbunătăți situația; din păcate, nu se întâmplă așa și lucrurile se pot complica și mai mult prin asocierea depresiei sau a altor tulburări, de aceea este imperios necesar să căutați ajutor.

Citește mai mult... »