fbpx

Ziua Mondială a Prematurității

Ziua de 17 noiembrie a fost desemnată, începând cu anul 2008, ca Ziua Mondială a Prematurității, pentru a atrage atenția asupra suferinței și dificultăților cauzate de prematuritate la nivel global. În această zi, unul din membrii fondatori ai Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-născuților (ECFNI) a devenit mândrul tătic al unei fetițe, după ce în urmă cu câțiva ani își pierduse copiii tripleți născuți prematur. Între timp, organizația americană March of Dimes, organizația africană LittleBigSouls și cea australiană, Australian National Preemie Foundation, precum și alte organizații din peste 100 de țări s-au alăturat ECFNI pentru a celebra această zi, transformând-o într-un eveniment internațional.

Șosetuțele agățate pe sfoară, care ne arată că unul din zece copii se nasc prematur la nivel mondial, au devenit simbolul acestei zile, iar culoarea violet a fost aleasă ca reprezentativă întrucât simbolizează sensibilitatea și excepționalitatea.

Tema anului 2023 este promovarea îngrijirii tip cangur, în special pentru bebelușii prematuri, cei bolnavi, sau cei cu greutate mică la naștere. Aceasta presupune:

🦘contactul piele-la-piele cât mai devreme după naștere și menținerea lui cel puțin opt ore pe zi;

🦘hrănirea bebelușului prin alăptare exclusivă la sân sau exclusiv cu lapte matern;

🦘externarea din spital imediat ce este posibil.

Aceste măsuri aparent nesemnificative au efecte deosebit de bune asupra bebelușului prematur (și nu numai prematur!):

💜scad mortalitatea, cazurile de hipotermie și infecțiile;

💜ameliorează termoreglarea, creșterea în greutate și dezvoltarea fizică, motorie și senzorială;

💜stabilizează respirația și frecvența cardiacă;

💜îmbunătățesc somnul, activitatea cerebrală și dezvoltarea cognitivă;

💜au efecte favorabile pe termen lung din punct de vedere comportamental și social;

💜favorizează alăptarea la sân și atașamentul în familie.

Efectele benefice ale îngrijirii de tip cangur se fac însă simțite și asupra părinților, prin:

🟪scăderea nivelului de stres;

🟪creșterea competenței și a încrederii părinților în capacitatea lor de a-și îngriji bebelușul;

🟪scăderea riscului de depresie și alte probleme de sănătate mintală.

Astfel, aceste măsuri mici pot avea un impact mare, motiv pentru care este încurajată promovarea lor intensă în toate maternitățile lumii.

De Ziua Mondială a Prematurității, să trimitem și noi un gând bun tuturor părinților care au trecut sau trec prin această încercare deosebit de grea cu copiii lor, precum și celor care suferă durerea inimaginabilă a pierderii unui copil născut prematur!

Picture of Dr. Cătălina Ghemeș
Dr. Cătălina Ghemeș

Medic ginecolog

Model uter cu boli ginecologice

Când se operează fibromul uterin?

Fibromul uterin este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗮̆ pe care o întâlnim la femei în perioada reproductivă. Și nu vreau să trec mai departe înainte de a vă aminti că “𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆” înseamnă orice grup de celule crescut anormal dintr-un anumit organ sau țesut. Tumorile pot fi 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗻𝗲𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲) sau 𝗺𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻𝗲 (𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲), prin urmare, “tumoră” nu înseamnă automat cancer. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗶𝗴𝗻𝗮̆.

Citește mai mult... »
femeie care trebuie sa ia o decizie medicala

Cum ne informăm pentru a lua o decizie medicală?

BRAN, BRANN sau BRAIN reprezintă acronimele unei strategii care ne poate ajuta să luăm decizii legate de sănătatea noastră atunci când ni se propune o investigație, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Această strategie poate fi însă folosită și atunci când pur și simplu vreți să lămuriți cu medicul vostru unele aspecte legate de actul medical respectiv, fie pentru că nu le înțelegeți suficient de bine, fie pentru că ați dori mai multe detalii.

Citește mai mult... »